Мъжът на екс шефката на РУО Видин стана зам.директор

След наше разследване за политически натиск над учители във Видин, МОН се самосезира и извърши собствена проверка- оказван ли е натиск върху учителите и служителите от училищата от област Видин да присъстват на партийни събрания на ГЕРБ, в предизборна кампания, преди 4 април и задължавали ли са учителите да гласуват за кандидати на същата партия , да отбелязват определени преференции и заплашвани ли са с уволнение…

Проверката завърши с дисциплинарно уволнение за партийно назначената за шеф на РУО Видин Веселка Асенова. Свързали се с нас педагози ни казаха, че в най голямото видинско училище СУ “Цар Симеон Велики” ще бъде обявено заместник-директорско място, за да бъде назначена там Веселка Асенова. Самата тя е била сигурна,че при падане на ГЕРБ от власт, началническото и място в РУО ще изстине.

В интервю за Канал 7 с Асенова, колегата Гешов я попита пази ли се за нея зам- директорско място, а отговорът и бе уклончив и гласеше нещо като “ще видим”.

Дисциплинарното уволнение обаче за известно време спира мераците на Асенова да бъде началничка в образованието.

Мястото е за заместник-директор по административни и стопански въпроси. Изискванията са забележете, за инженерна способност, а кандидат ще бъде избран чрез интервю.

До 28.07 е бил срокът за подаване на документи и изведнъж, в началото на седмицата, сред педагогическите среди във Видин започва коментар,че за зам. директор в гимназията е назначен Цветан Асенов- активист на ГЕРБ , бивш зам. кмет, бивш областен управител и следва най интересното-съпруг на дисциплинарно уволнената Веселка Асенова.

Самата дейност на лицето Цветан Асенов е доста интересна и заслужава специално разследване, но тук се съсредоточаваме върху образованието. Коментарите на учителите са убийствени-варират от мнението,че някои хора за власт са готови на всичко, до учудването, че явно има хора без капчица срам.

Припомняме,че директора на най голямото видинско училище Гъркова, наследница на виден комунистически род, изведнъж и за смайване на цялата видинска общественост, на 2 март кацна като кандидат депутат от листата на Герб.

Само ден преди това, на 1 март, госпожата е спечелила конкурса за директор на СУ “Цар Симеон Велики”.

Новоизлюпената гербаджийка Гъркова обаче, само три месеца след това, вече няма нищо общо с Герб, защото за изборите на 11 юли нито е в партийната листа, нито дори споменава някъде партия Герб.

Ясно е,че Гъркова връща услуга на Веселка Асенова. Ясно е , че видинското образование е потънало освен в партийни зависимости, и в блато от шуробаджанащина

Малко след като екипът ни проведе журналистическо разследване срещу екс шефката на образователния инспекторат, потърсих е и г-жа Гърков, в качеството и на директор на въпросното училище. Тя категорично не пожела да разговаря с нас. Няколко дни по-късно, същата е подала сигнал срещу екип на Канал 7 в полицията, която забележете трябвало да провери води ли се журналистическо разследване срещу нея.

На разпит в полицията беше извикан разследващия журналист и собственик на Канал 7 Христо Гешов, който категорично е отказал да отговори на този въпрос.

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!