На разпети петък ВМРО “разпъна” Великотърновския университет

На велики понеделник Иисус Христос е изгонил търговците от храма. Останало, което ще ви представя по – долу, оставям на вас.

ВМРО има десетки сигнали срещу ректора на Великотърновския университет-ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Това твърди народният представител от патриотичната партия Александър Сиди , който е бивш председател на Студентския съвет на ВТУ.

Александър Сиди, Народен представител от ВМРО, снимка : интернет

От партията искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с проблема, използвайки изцяло факта, че са коалиционни партньори с него, в настоящето управление.

Според Сиди „това не е атака на ВМРО. Това е атака по-скоро на академичната общност и на хората от този университет. Те се свързаха с нас с десетки сигнали“ . Депутатът обаче не желае да конкретизира какво се съдържа в сигналите, нито споменава факта, че тези, които подават сигналите, също са от ВМРО – проф. Мирослав Гълъбов например, декан на факултета по математика и информатика и кандидат за ректор.


Проф. Мирослав Гълъбов – декан на ФМИ към ВТУ

Какво се случва във Великотърновския университет и нормално ли е една политическа партия да се намесва пряко в предстоящите избори за ректор и ръководни органи на висшето учебно заведение ? Не е ли това нарушение на академичната автономия, гарантирана със Закона за висшето образование ? Или партията на патриотите е над закона ? Кое е толкова апетитно и буди толкова голям интерес, в т.нар. патриоти, във ВТУ ? Може би обществените поръчки ?Въпроси, на които никой за сега не се наема да отговори .

Досега в най-новата ни история нито една партия не си е позволявала да „кадрува“ във висшите учебни заведения. Единствено ВМРО, която е и управляваща. Може би пък там се корени проблемът. „Фронтмен“ на атаката срещу сегашното ръководство на ВТУ и ректора проф. Христо Бонджолов, е депутатът от Обединени патриоти доц. Милен Михов. Преди да стане народен представител, доцентът бе помощник-ректор на университета, в двата мандата на проф. Пламен Лекгоступ като ректор.

Води ли ВМРО яростна битка за отмъщение срещу проф. Христо Бонджолов ?

Ето и малко факти :

До 2015 г. ,два мандата, ректор е проф. Пламен Легкоступ. След неговото управление Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ изпада в реален фалит с над 6 млн. лева дългове. В началото на 2016 година новият ректор проф. Христо Бонджолов иска финансова помощ от държавата, за да може университетът да работи нормално. Финансовата инжекция бе получена срещу оздравителен план, свързан с оптимизиране на разходи и съкращения. В резултат на което сега ВТУ дължи около половин милион лева, за които се водят дела. Реално университетът бе във валутен борд.

На 19 юли 2016 г. ректорът проф. Бонджолов освобождава първо проф. Николай Проданов, също виден деец на ВМРО, до тогава, зам.-ректор по въпросите на научната дейност, от висшето училище с мотив оптимизиране броя на заместник-ректорите от четирима на трима.

След това освобождава доц. Милен Михов като помощник-ректор, защото е депутат, в неплатен отпуск, но идва редовно във ВТУ за да участва в Академичните съвети и да дирижира студентите да се противопоставят на ръководството на висшето училище. Като преподавател не е освободен, прекратен му е вторият договор. Така новото ръководство на ВТУ си „отвори фронт“.

Сега е момента да попитаме и г-н Каракачанов, станал известен в последните дни с “5-те тераси”, дали е запознат, че представителите му от Велико Търново, в лицето на Милен Михов, като помощник-ректор два мандата е източвал университета чрез обществени поръчки. Има се предвид мащабното строителство Пети корпус, Спортната зала и други, което е фалирало университета. Само за ремонт на Спортната зала на ВТУ са дадени 2 млн. лева, но въпреки това покривът й продължава да тече. И от над 4 милиона лева плюс, оставени от ректора проф. Иван Харалампиев, след управлението на предишното ръководство на ВУЗ-а останаха повече от 6 млн. лева минус.

Запознат ли е г-н Каракачанов, че проф. Николай Проданов, зам.министър на правосъдието е работил по 4 трудови договора, по 8 часа, в Министерството на правосъдието, във ВТУ, в Русенския университет, в Шуменския университет и взема часове по магистърски програми във Враца. Работи над 32 часа в денонощието! Уволнен е от ВТУ, но от останалите места не е!

Интересен е и друг факт – според запознати, студентският съвет във ВТУ от 1999 година се контролира, макар и негласно, от хората на Каракачанов. Сегашният председател на съвета Иван Маринов заявява пред медиите във Велико Търново, че не е член на ВМРО и плаши със съд всеки, който твърди противното. Но въпреки това посещава митинги и събрания на партията и развява нейните байраци. Може би на въпросните събрания са раздавали безплатни банички и айрян ? Или и г-н Маринов е на принципа “аз съм там където е тълпата”?!

Студентите питат : “Ако студентският съвет е независим, защо е защитаван само от ВМРО ?” и съвсем логично определиха ситуацията като цинична и бяха категорични, че оценки се изкарват със студентски книжки, а не с партийни. Но явно за хората на г-н министъра Каракачанов, това не е така ?

Според запознати основното острие на атаката е зам.-министърът от квотата на Обединените патриоти Петър Николов, наричан неофициално „Вожда“ и неговият секретар Калин Костов. Работещи във ВТУ изпратиха до Breaking.bg снимка на смущаващ чат в социалните мрежи, в който Костов обявява, че „Вожда“ е с опозицията в университета и „сегашните управници са настъпили тежко мотиката“.

На 18 април трябваше да се състоят избори за Студентски съвет, с които да се допълни студентската квота за Общото събрание на 20 май. Решението на ръководството на ВТУ е те да  се състоят само в Аулата на университета, а не по корпусите, за да няма машинации. Това разгневи Студентския съвет, който ги бойкотира и дори попречи на дошлите да гласуват стотина техни колеги. След което на пресконференция обвиниха ректора и ръководството на ВТУ, че провалили гласуването и тормозели студентите. Последва искането на ВМРО за намеса на премиера Борисов и образователния министър Красимир Вълчев.

Колко удобно ? !

Целта на т.нар. опозиция е ясна да се провалят изборите за ръководни органи на ВТУ. По този сценарий ректорът проф. Бонджолов може да управлява още два месеца „административно“, след което министърът на образованието ще назначи служебно ръководство на университета. И сега познайте от КОЙ ще е оглавено то. Разбира се от квотата на ВМРО.

Излъгал ли е зам. Министъра на образованието, с официален документ ръководството на ВТУ, използвайки служебното си положение, подписвайки и изготвяйки документ с невярна информация, в полза на “опозицията”.

На 11 април зам.-министър Петър Николов изпраща писмо до ректора проф. Бонджолов, с копие до депутата Милен Михов и „опозицията“ във ВТУ, в което твърди, че Студентският съвет може да участва в Общото събрание на университета със старите квоти (тоест с избраните от ВМРО б.р.). На 17 април 2019 година до ректора проф. Бонджолов пристига писмо от министъра на образованието Красимир Вълчев с точно обратното указание. „Изборът е проведен за конкретното Общо събрание и Законът не предвижда възможност „да се прехвърлят“ членове на едно Общо събрание в друго“, пише министър Вълчев.

Ето и писмото на зам. министър Николов

А ето сега и писмото на Министър Вълчев

Сега е редно да попитаме и премиера Борисов, и г-н Каракачанов, и замесените лица : КОЙ ЛЪЖЕ? Това ли е начина за разчистване на сметки и за чия сметка ? На всички студенти !

Напомняме на министъра с “терасите”, че от морална гледна точка, други министри си подадоха оставките, а на фона на изписаното по – горе е редно освен оставка и спокойствие, но и голямо извинение. А ние от нашият екип ще го потърсим и лично.

Очаквайте продължение.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!