Обръчи от фирми с големи интереси, водят екскмета на Червен бряг към съда

Още една обществена поръчка от община Червен бряг вече е в специализирана прокуратура.

След разкритите нарушения за т.нар. “топъл обяд”, сега става въпрос за “зареждане с горива на автомобилите на Община Червен бряг, посредством безналично плащане с карти.”

Справка показва, че въпросната обществена поръчка е спечелена от фирма “Макс Груп инвест” ЕООД, която е собственост на Илиана Иванова.

Илиана Иванова живее на съпружески начала с общинският съветник Георги Максимов (на снимката, до нея), който е от групата на екскмета на Червен бряг

Община Червен бряг обявява обществената поръчка на 08.11.2018 година.

Поставено е условие от възложителя към бъдещия изпълнител, да осигурява доставка на горива в търговски обекти на територията на Община Червен бряг и във всички областни градове в страната, както и по основните пътни артерии с действащи посттерминални устройства за безналично плащане.

Изискване на общината е: участниците в обществената поръчка да имат развити верига бензионостанции на територията на страната, да снабдяват безплатно клиентите си с издадени от тях карти за безналично плащане. Друго условие на възложителя е фирмата изпълнител да се занимава с тази дейност или сходна на нея.

Критерии за избор на фирмата изпълнител е най – ниска цена.

За участие са се явили две фирми – Петрол АД София и познатата на кмета фирма – Макс Груп Инвест ЕООД, която, забележете, се намира точно до семейната фирма на кмета, а преди няколко години била и негова собственост.

Според следствието, проведено от Окръжна прокуратура гр Плевен, фирмата, близка до екскмета на Червен бряг Данаил Вълов, е трябвало да бъде изключена от конкурсната процедура.

Според разследващите “на първо място тя не е отговаряла на изискванията да притежава развита търговска мрежа на територията на цялата страна, снабдена с апарати за безналично плащане.

“За да заобиколи това изискване, участникът е представил на комисията договор за продажба на горива, сключен на 15.11. 2018 година, между Синаргон петролиум и Макс груп инвест ЕООД. ”

Макс Груп декларират, че ще използват SNG като подизпълнител, с други думи те само са доставили въпросните карти, предоставени им от SNG.

Според разследващите въпросните карти са били предадени на общината месец преди подписване на договора за изпълнение.

В другото условие е заложено бъдещият изпълнител да има опит с подобни поръчки.

Макс Груп Инвест имат такъв, със сключен договор отново от 2018 година, отново с община Червен бряг, а другата фирма има в пъти по-богат опит с подобни поръчки.

Според прокуратурата, ниският обем на предната поръчка не гарантира качествено изпълнение на новата, особено сравнена с поръчките, които изпълнява другият участник.

На трето място нито SNG, нито Макс Груп покриват условието на възложителя “да имат обекти във всички областни градове, в цялата страна”.

За сравнение следва да се посочи, че бензиностанцията, приближен до екскмета на общината е само една, а Петрол разполагат с цели 3, от които 2 разположени на територията на общинския център в Червен бряг.

Всички тези обстоятелства са игнорирани от Вълов и въпреки това, той подписва договор със семейната фирма на негов приближен – Георги Максимов.

Според прокуратурата, Вълов с тези си действия, в качеството си на кмет на Община Червен бряг е действал “с цел да набави облага в интерес на Макс Груп Инвест ЕООД.

Преписките срещу Вълов в специализирана прокуратура вече стават десетки.

Припомняме, че за подобни действия, Вълов беше арестуван и му бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!