Проверяващите за бити деца в ЦНСТ всъщност не били проверяващи ?

Сагата около случая с ЦНСТ Червен бряг започна да се заплита. Вчера ви представихме и окончателното становище на проверяващите от инспектората на АСП (Агенция социално подпомагане), което е публикувано на официалната страница на Община Червен бряг. Друг е въпроса защо, след като общината няма общо с частната фирма, а услугата се изпълнява, с решение на общински съвет, от външен доставчик, сиреч , “Соник Старт” ЕООД.

Но това е друга тема !

Днес, една от жените, които показахме в снимков материал, предоставен ни от служителката на центъра, Илонка Василева, се свърза с нас. Причината е, че по думите и, тя никога не е работила в АСП, нито в инспектората на агенцията и цитирам “никога в живота си не съм ходила в Червен бряг”.

Илонка Василева, която ни предостави скандалния запис, обаче, твърди съвсем друго. По думите и, това е жената, която я е разпитвала, карала я е да пише писмени обяснения и се е представила с това име. Всъщност самата Василева е разпознала лицето и чрез социалната мрежа Facebook, търсейки информация за нея в мрежата.

Ние от “На прицел” няма как да знаем дали Силваника Миронова е била в Червен бряг, по една или друга причина, нито има как да знаем дали тя е една от проверяващите. Причините за тези въпросителни са, защото АСП и пресцентъра, дори не благоволиха да изпратят констативен протокол до медиите, от извършената проверка. Нито си направиха труда да кажат кои са те.

Ние разбира се предоставихме възможност на г-жа Миронова да получи полагащото и се право на отговор. Тя обаче отказа.

Екипът на “На прицел” се извинява, ако източника ни, а именно, служителката Василева се е припознала и по този начин е подвела нас и аудиторията ни. Нашият екип държи да представя на зрителите и читателите си достоверна информация, която по никакъв начин да не нарушава правата на замесените в нея. Ние вярваме, че истината, рано или късно ще излезе на яве ! И въпреки всичко поднасяме нашите искрени извинения на Силваника Миронова и г-н Петко Аврамов, макар да сме спазили етичните норми и да се доверяваме изцяло на източниците си !

По думите на Миронова и другият разпознат от Василева, Петко Аврамов, нямал нищо общо с АСП и проверяващи за бити деца в Червен бряг . Ясно е че двамата се познават. Явно. Каква е обаче вероятността, човек да сбърка две физиономии и имена? Отново е въпрос на догадка.

А за изхода от проверката, не е необходимо да коментираме. Не за друго, а защото никой не е изненадан от него . Комичното в случая е, че проверяващите са имали на разположение цял запис, НЕОБРАБОТЕН такъв, предоставен от нас .На него ясно и точно се чува всичко ! Нарушенията са две – малтретиране на дете с увреждане и нарушаване на човешките права на служител. Интересно какъв ли ще е моралният “вот” на “Соник старт” ? Вероятно ще номинират ръководителката Марченко за почетен гражданин на Червен бряг ?

Остава и загадка кой е разпитвал и притискал Илонка Василева да дава писмени показания в градската градина, преди няколко седмици? След като едно от лицата, което тя разпознава твърди съвсем различно нещо ? Искрено вярваме, че от пресцентъра на АСП ще се размърдат и своевременно ще ни информират за всички появили се въпросителни. А до тогава, утре внасяме искане за повторна проверка, независима такава, от социалния министър и окръжна прокуратура.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!