35 хил.лева ли държат шефката на музея във Видин на работа?

Скандалът с назначената шефка на видинския музей се задълбочава.

Кметът на Видин, Цветан Ценков в продължение на месеци отказваше да изпълни съдебно решение, според което трябваше да отстрани шефката на мизея Десислава Божидарова.

Скандала с Божидарова се разрази преди няколко месеца, когато общинският съветник Юли Петров изнесе данни, че конкурса за избор на началник на музея е опорочен, а въпросната шефка няма необходимото образование за заеманата от нея длъжност.

След като беше сезиран Инспектората към Министерство на културата, беше извършена незабавна проверка, която констатира, че Божидарова трябва да бъде незабавно отстранена и да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, до насрочване на нов конкурс.

Ценков обаче дори отказа покана на служебния министър на културата Минеков и пренебрегна всякакви разпоредби на Министерството, а в последствие и на съда и предпочете да запази на поста Божидарова.

Нещо повече, Ценков завежда дело в Административен съд Видин, със съдия Росица Славчева, като обвинява Инспектората към Министерство на културата в “некомпетентност”. Съдия Славчева потвърждава обвиненията на кмета Ценков. Въпросното скандално решение е обжалвано пред Върховен административен съд, с което решение потвърждава правотата на инспектората и министерство на културата.

Защо обаче кмета Ценков държи толкова много поста шеф на видинския музей да бъде заеман от Божидарова?

Източник на Канал 7 твърди, че Божидарова е дала 35 хил.лева от бюджета на видинския музей за почистване на паметника на културата “Шарампоя”. Според наша информация една от фирмите, която се е заела с почистването на въпросния паметник, е близка до общински съветник от групата на ГЕРБ – СДС, същите които са издигнали и кмета Ценков.

Същият наш източник твърди, че фактическото почистване на паметника “Шарампоя” е извършено от почистващата общинска фирма,с техника и служители на Депо-то за отпадъци, за сметка на видинските данъкоплатци. Сега се поражда и следния въпрос – къде отидоха 35 хил.лева от бюджета на видинския музей? Въпрос, който към настоящия момент остава без отговор. Друг интересен факт е, че почистването на паметника на културата е извършено без разрешение на НИНКН. Същото е извършено само и единствено с уведомление до бившия областен управител на Видин Момчил Станков, който фактически няма правомощия да издава разрешителни за подобни дейности.

Божидарова не беше открита за коментар, защото същата е излязла в платен отпуск до средата на месец септември.

Музея във Видин в момента е на самотек.

След публикуването на съдебното решение, кмета Ценков се заканил публично, че обмисля да върне за временно изпълняващ длъжността “директор” на музея, няколко пъти осъжданата и пенсионирана Фионера Филипова. Това е “учителката” на настоящата шефка Божидарова, твърдят запознати.

Тази седмица ще бъде уведомен ДАНС и всички компетентни органи за случая.

А до къде ще стигне сагата с видинския музей предстои да разберем.

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!