Прокуратурата се сезира и започва проверка срещу Лео Кадели

Прокуратурата се сезира след наше разследване, за евентуални злоупотреби от страна на Леонидас Кадели и платформата му за благотворителност “Приятели, помагайте”.

Разследването ни тук :

Запознахме с нашето разследване и адв. Марковски, който разказа какви са законовите рамки, в които трябва да протича една благотворителна кампания. Според него, Кадели не само, че не е спазил няколко закона, но и действията му, могат да се тълкуват като измама в особено големи размери и въвеждане на трети лица в заблуждение.

Цялото интервю с адвокат Марковски може да си припомните тук :

В нашето журналистическо разследване ви показахме, че Леонидас Кадели, известен като Лео, няма ясен произход на доходи, които да покрият охолния му начин на живот. Освен наложените му запори, включително и от държавата, Леонидас Кадели е претендирал пред съда, че може да плаща само 100 лева издръжка на детето си, защото няма никакви доходи. Съда обаче не се е съобразил и е отредил месечната издръжка, която изплаща на бившата си жена на 200 лева. Това показва справка по делата за издръжка, които получихме по ЗДОИ.

Защо тогава Леонидас Кадели в публичното пространство говори, че има успешен бизнес за туризъм и внос на леки автомобили ?

Направихме справка и се оказа, че един от автомобилите, които Кадели е обявил за продан, чрез профила си във фейсбук, се води на името на годеницата му, Бетина Михайлова. Става на въпрос за автомобил “АУДИ Q7”.

Друга справка показва, че един от бусовете, които Кадели използва за платофрмата си, се води на името на лизингова компания “Сожелиз България” ЕООД.Става на въпрос за бус,модел “Дачия Сандеро”.

Според търговския регистър фирмите на албанеца не декларират печалби до НАП и не се забелязва да развиват дейност. Не успяхме да открием и други декларирани договори на Кадели, според информация от НОИ и НАП. Т.е. Кадели няма никакви декларирани доходи. Не декларира такива и от интернет платформата си, която развива дейност за стотици хиляди левове годишно, напълно безотчетно и напълно в разрез със законодателството.

Всички тези факти будят съмнения само и единствено за едно, Кадели се издържа чрез платформата, която е развивал от няколко години насам.

От прокуратурата ни увериха, че ще си свършат работата изключително прецизно и ще направят задълбочено разследване.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!