Американци и британци заедно изследват Луната

Британската космическа агенция и американската Национална администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) подписаха “Споразуменията за Артемида”, в които се посочват насоките за изследване на Луната. Това се посочва в изявлението, публикувано от британската агенция във вторник.

“Подписването на споразумението сигнализира, че сме ангажирани да играем водеща роля в космоса. Надяваме се да задълбочим отношенията си със Съединените щати в областта на космоса. Този вълнуващ ход отваря нови възможности за британски компании и учени, които могат да станат част от мисиите на НАСА да летят до Луната и Марс “, се казва в изявление на ръководителя на британската космическа агенция Греъм Търнок. Това споразумение беше подписано в рамките на Международния астронавтски конгрес (IAC), който се провежда онлайн тази година, собщава Нова телевизия.

Подчертава се, че по-специално Великобритания ще участва в създаването на окололунна станция Gateway, която ще се превърне в трансферна точка за мисии до естествения спътник на Земята и в дълбокия космос. За тези цели британските власти вече са отпуснали 16 милиона паунда (20,7 милиона долара).

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта на лунната програма „Артемида“, която ще се състои от три етапа. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб “Орион”, инсталиран на ракетата Space Launch System (SLS) около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Aртемида 2) е полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията (Aртемида 3) НАСА очаква нейни астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те. Първият етап от програмата е планиран за 2021 г., вторият за 2023 г.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!