Голям пожар пламна край Първомай

Голям пожар избухна в района на първомайското село Искра, предава NOVA. Огнената стихия се е разразила в труднодостъпен район и е достигнала само на метри от последните къщи. Горят над 500 декара борова гора, сухи треви и храсти.

Пожарът бушува вече 20 часа. В борбата с него участват 50 души – пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. А селото е изправено пред голям проблем – няма вода. Притеснението на хората е огънят да не стигне до къщите.

Къщата на 72-годишната баба Елена Георгиева е една от първите в село Искра. И е точно на 100 метра от горящото било. „Цяла нощ гледаме как огънят гори и треперихме. Защото сме близо до огъня. Пламъците бяха много нагоре. Беше много страшно”, разказа тя.

Пожарът избухнал на 30 август следобед към 16:00 часа, но до вечерта бил потушен. През нощта обаче вятърът разпалил нови огнища и пламъците обхнавали по-голям фронт от боровата гора.

Местността е труднодостъпна и пожарен автомобил до горе не може да стигне. „Трудно се гаси в такива площи, защото там има повече тръни, непроходими храсталаци. Специално за този пожар е невъзможно да се откара противопожарна техника”, каза комисар Георги Мангараков, директор на пожарната в Пловдив.По улиците в селото има хидранти,от които пожарните автомобили да зареждат, но вода няма, защото Искра е на воден режим. Според местните жители гората е запалена умишлено.Засега пожарът е ограничен, но не е потушен. Към този момент опасност за къщите на хората няма. Пожарникарите са направили просеки в гората, така че пламъците да не могат да слязат към селото.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!