ЕС осъди арестите на протестиращи в Беларус

Европейската комисия изрази безпокойство от съобщенията за арести на политически активисти в Беларус, предаде ДПА. Говорителят на комисията Петер Стано заяви, че Европейския съюз знае за съобщенията за отвличане на члена на руководството на беларуската опозиция Мария Колесникова и на други политически активисти.

„В Беларус сме свидетели на продължаващи репресии на властите над цивилното население. Ние сме дълбоко обезпокоени от продължаващите репресии и сплашването на населението с необясними, много често произволни арести, с арести, които са политически мотивирани. Това е недопустимо”, каза Стано.

. “Произволите арести и отвличания на хора са недопустими, включително днешните действия срещу Андрей Егоров, Ирина Сухи и Мария Колесникова”, заяви заяви шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. Според него властите на Беларус трябва да престанат да сплашват гражданите си и да нарушават международните си задължения.

Според правозащитния център “Вясна” сред задържаните на вчерашния антиправителствен протест в Минск 194 души са членът на Координационния съвет на опозицията Андрей Егоров и ръководителката на общественото екологично обединение “Екодом” Ирина Сухи.
Според беларуските медии Мария Колесникова е била отведена тази сутрин в Минск в микробус от неизвестни лица

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!