Община Каварна дава пари за осиновяване на бездомно куче

В Каварна започва кампания за осиновяване на безстопанствени кучета срещу заплащане, съобщават от пресцентъра на общината. Тази година осиновителите ще получат по 100 лева на годишно, за да се грижат за животните. С тази идея за подпомагане на осиновителите общинският съвет цели да намали популацията на бездомните животни.

Осиновителите, които обитават жилищни сгради, трябва да осигурят най-малко по 6 квадратни метра площ за на-малките породи кучета с тегло до 10 килограма.  По-големите породи – и над 25 килограма, трябва да разполагат с 8-10 квадратни метра площ за обитаване.


Стопани, които ще отглеждат животните на открито, трябва да им направят подслон или къщичка за защита от неблагоприятни атмосферни условия. Ако кучето бъде вързано, то въжето трябва да е дълго поне пет метра, за да може животното свободно да се движи и при възможност стопанинът трябва всеки ден да го разхожда.

Община Каварна задължава с договор и декларация, подписани от всеки кандидат, на животните да бъдат осигурявани достатъчно количество храна и вода, както и редовно ветеринарномедицинско обслужване.

Ако осиновител се откаже да полага повече грижи, трябва да върне кучето и да плати 200 лева неустойка на общината, посочват от кметската управа.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!