Опасност от водна криза в Плевен на този етап няма

Опасност от водна криза в Плевен на този етап няма. Това съобщи днес областният управител Мирослав Петров след проведената работна среща с ръководствата на ВиК, Напоителни системи, Басейнова дирекция „Дунавски район“, ДАНС и Областната дирекция на вътрешните работи. На срещата управителят на плевенското ВиК – инж. Митко Спасов е уверил Мирослав Петров, че в областта няма селище на воден режим и че водоснабдяването навсякъде е нормално.

„За Плевен има захранване от водоснабдителна група Черни Осъм и от там пристигат стабилни количества вода, като се вземе предвид и сушавият период. Характерно за шахтовите, кладенци, които са другия източник за водоснабдяването на града, когато водата намалее се налага оводняване от яз. Горни Дъбник. От Напоителни и системи ни подават необходимите количества при нужда. Предприели сме и по-строги мерки за ограничаване на загубите”, заявил инж. Спасов. Според представената информация от Напоителни системи – Плевен в язовир Горни Дъбник към момента има 50 млн. куб.метра вода. Промишленият водопровод от язовира до Плевен е около 35 км. Той е е строен през 50-те години на миналия век и генерира загуби от 40-50 процента. „До края на януари очакваме да бъде отворена мярка 4.3., по която имаме готовност да кандидатстваме за европейско финансиране за рехабилитиране на най-големите компрометирани участъци по магистралния канал, чрез който се завирява яз. Горни Дъбник“, съобщила на срещата Иваничка Райчева, директор на Напоителни системи – Плевен. Областният управител е изискал от Напоителни системи всеки месец да получава информация за състоянието на яз. Горни Дъбник, за разхода на вода от язовира за ВиК, за напояване, за промишлено водоснабдяване, както и за всички констатирани нередности.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!