В Норвегия откриха руини от храм на викингите на 1 200 години

Археолози от Университетския музей Берген откриха при разкопки руини от езически храм от епохата на викингите на възраст 1 200 години, съобщи „Sciencealert”.Това е първият древноскандинавски храм, открит в страната, разказва Сорен Динхофф от музея в Берген.

Основата на сградата е строена няколко века преди навлизането на християнството по тези земи. Останките са открити в участък, в който в момента се изгражда жилищен комплекс.Храмът е датиран към VIII век и въпреки че сградата отдавна я няма, по дупките в стълбовете учените успяха да разберат как приблизително е изглеждала.

Храмовете са строени по примера на раннохристиянските базилики – с висока кула над скатен покрив, като знанията за този вид строителство викингите получили от пътешествениците.Според учените, скандинавците са започнали да строят „Дома на боговете” през VI век. Дотогава религиозните обреди са се правели на открито. Сериозни промени в обществото настъпили, след като викингите започнали да контактуват с Римската империя и с германските племена в Северна Европа.След този период скандинавските религиозни вярвания станали по-идеологизирани и организирани. Церемониите се провеждали вътре в „Дома на боговете”, където се отбелязвали важни празници като зимното и лятното слънцестоене.Един от основните ритуали е бил поднасянето на месо, напитки, а понякога и благородни метали на дървените фигури на основните божества, на които се кланяли викингите: Один и други 12 богове.Учените смятат, че храмът вероятно е бил разрушен през XI век, когато кралете на Норвегия са установили християнството по насилствен път и са разрушили всички свързани с езичеството храмове.

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!