Макрон се срещна със Светлана Тихановска

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес във Вилнюс с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, предаде Ройтерс.Тихановска заяви, че Макрон ѝ е обещал да помогне при воденето на преговори с беларуските власти и за освобождаването на политически затворници.

Той ни обеща да направи всичко възможно, за да ни помогне с преговорите, при тази политическа криза в страната ни. . . и че ще направи всичко възможно за освобождаване на политическите затворници”, каза тя пред журналисти след срещата.

Вчера Макрон призова беларуските власти да прекратят произволните арести и да пуснат на свобода задържаните безпричинно демонстранти. Ден по-рано френският президент поиска от беларуския си колега да подаде оставка, припомня Ройтерс.

Светлана Тихановска, кандидатът на опозицията за президент на Беларус на изборите на 9 август, напусна страната и отиде в съседна Литва, след като Лукашенко бе обявен за победител и започнаха репресии срещу започналото протестно движение.Очаква се по-късно днес в Литва Еманюел Макрон да посети френски войници, служещи в бойна група на НАТО в град Рукла.

Facebook Comments Box

Ивелина Георгиева

Ивелина Георгиева е млад и амбициозен журналист. Добила опит в няколко национални медии. Завършила специалност "връзки с обществеността" в ВТУ през 2017 година.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!