Османи: Трябва да възстановим доверието в Договора

Решението на проблема с България е във възстановяването на доверието в Договора за приятелство и добросъседство, като единствен инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи.

Той заяви, че все още не може да каже какъв ще бъде резултатът от преговорите между Скопие и София. Османи подчерта, че македонската страна ще направи всичко възможно, за да представи достойно интересите на страната и в тази рамка да намери общо решение.“Все още водим преговори, не мога да предскажа нищо, нито да предусетя резултата. Въпросът е твърде сложен и чувствителен, а периодът е твърде кратък. Нашият подход е, че ще работим до последната минута, за да аргументираме първо своите виждания по този въпрос, за да сближим различните очаквания. Моето усещане е, че решението е да се възстанови увереността, че Договора за добросъседство е единственият инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия”, каза македонският външен министър на пресконференция.България настоява, че подписаният през август 2017 г. от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев Договор за приятелство и добросъседство не работи повече от година по вина на македонската страна. По време на срещата на двамата министър-председатели в София на 10 ноември външният министър Екатерина Захариева предложи да се свика среща на Междуправителствената комисия, на която да бъде отчетен как се изпълнява Договора. Нейното предложение е прието.Македонският външен министър Буяр Османи припомни, че всички 27 страни-членки трябва да одобрят рамковото споразумение. Ако това не бъде направено дори от една от тях, тогава преговорите на РС Македония с ЕС за присъединяване няма да започнат.

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!