От 2025 г. нови стандарти за филмите, кандидатстващи за Оскар

Филмите, които се надяват да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки, съобщи Би Би Си.Академията излага четири „стандарта“, с прилагането на които се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.

За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.Оскарите са критикувани за липсата на многообразие.

Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite. Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат недостатъчно представените групи – които включват жени, расови и етнически групи, ЛГБТ и хора с увреждания.

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи: Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“; творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи; платени стажове и обучение, публично разпространение и маркетинг.

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!