Протестиращи срещу мира с Азербайджан пребиха председателя на арменския парламент

Председателят на арменския парламент Арарат Мирзоян пострада от ръцете на участниците в безредиците във вторник вечерта в центъра на Ереван. Премиерът на републиката Никол Пашинян съобщи това във Фейсбук.“Някаква измет е пребила Арарат Мирзоян. Сега него го оперират, нищо не застрашава живота му”, каза ръководителят на правителството.

AppleMark

Действията в Eреван бяха предизвикани от подписаното вчера заявление между руския президент Владимир Путин, азербайджанският лидер Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян. То обявява пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. По-специално руският лидер заяви, че азербайджанската и арменската страни ще останат на заетите си позиции, а в региона ще бъдат разположени миротворци от Руската федерация. Освен това Баку и Ереван трябва да обменят затворници и тела на мъртвите.Република Азербайджан и Република Армения остават на заетите от тях позиции. Миротворческият контингент на Руската федерация се разполага по линията на контакт в Нагорни Карабах и по коридора, свързващ Нагорни Карабах с Република Армения, се подчертава в нарочно изявление на руския президент Владимир Путин.В него още се уточнява, че вътрешно разселените лица и бежанците се завръщат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН за бежанците.Всички икономически и транспортни връзки в региона са деблокирани, заявява Путин. Контролът върху транспортните комуникации се осъществява, inter alia, със съдействието на властите на руската гранична служба.Според думите на руския президент постигнатите споразумения ще създадат необходимите условия за дългосрочно и мащабно уреждане на кризата около Нагорни Карабах на справедлива основа и в интерес на арменския и азербайджанския народ.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!