В Тетевен ще се проведе 7-то издание на Празника на Тетевенската саламура
Всяка година в края на месец юни идва време за Празника на Тетевенската саламура.
Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да
видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Събитието може да се
определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица
мероприятия.
Тази година празникът ще се проведе на 24 юни и ще започне в 10.00 ч. в гр. Тетевен
на пл. „Сава Младенов“. Програмата му предвижда презентиране на тетевенска
рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Участие
ще вземат представители на кметствата, читалищата, хотелиери и ресторантьори,
организации от общината.
Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии и концерт на Яница,
която ще има грижата да поддържа настроението на участниците и гостите.
Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по
поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската
национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре
дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук.
Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По
правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много
кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба
звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова
ракия.
Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в
мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се
превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.