
Топ 12 храни за понижаване на холестерола
Когато става дума за намаляване на високите нива на холестерола, стриктното избягване на мазнини не е решение. Не е необходимо да изключвате от менюто си дори и тези храни, които съдържат холестерол, примерно яйца, сирене, мляко. Всичко е дело на умереност и баланс – трябва да съчетавате питателните храни в менюто си, които се борят с възпалението, и по този начин да решите проблема още в зародиш.
Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.
Трябва ли да се намали холестеролът?
Хлестеролът е естествено вещество, което присъства във всеки от нас и има решаващо значение за оцеляването. Той се синтезира в черния дроб и е необходим на организма за за нормалното функциониране на клетки, нерви и хормони. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се транспортират чрез кръвта. Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, липопротеин с ниска плътност (LDL), известен също като лош холестерол, образуват по стените опасни плаки, които намалят еластичността на съдовете и стесняват кухината. Понякога късчета плаки се откъсват и попадат в кръвния поток, което води до инфаркт или инсулт.