Следвайте ни

ТЕМА НА ДЕНЯ

Предстои Празника на Тетевенската саламура и ракия

Празникът на Тетевенската саламура и ракия се организира за първи път през 2016
година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

Публикувано

на

Всяка година в края на месец юни идва време за Празника на Тетевенската саламура и
ракия. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба
и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен.

Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия.


Тази година празникът ще се проведе на 21 юни и ще започне в 11.00 ч. в гр. Тетевен
на пл. „Сава Младенов“. Програмата му предвижда презентиране на тетевенска
рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона.

Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, местната полиция, пожарна и Планинска спасителна служба, хотелиери, ресторантьори и др.


Пъстротата на празника ще се допълни от концерт на Нелина и участието на местни
фолклорни състави, които ще имат грижата да поддържат настроението на участниците
и гостите.


Тази година, като част от празника, ще се проведе и конкурс за „Най-добра домашна
Тетевенска ракия“. Майсторите на този балкански еликсир ще имат възможност да
премерят сили и да покажат най-доброто от своите избрани запаси, като специално
жури ще избере победителите.


Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по
поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската
национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре
дребна.

Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук.
Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена.

По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба
звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова
ракия.


Празникът на Тетевенската саламура и ракия се организира за първи път през 2016
година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.
Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.

Continue Reading
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *